Cas clínic: Isopora Felis i Calcivirus Felí

2020-07-09

Us volem presentar el cas de Ginger, el petit d'una ventrada de 3 gats rescatats del carrer que vam conèixer per primera vegada el mes de maig passat.

Ginger va venir a la consulta amb els seus germans. La persona que els tenia a càrrec havia observat que Ginger estava molt prim, tenia diarrea des de feia diversos dies i el veia més feble que els seus germans. Amb l'exploració confirmem el quadre d'apatia, hiporexia(falta de gana) i diarreas. Observem que també tenia conjuntivitis bilateral, rinitis mucosa bilateral i úlceres en paladar i llengua.

Per a intentar descobrir l'origen de les diarrees vam fer un SNAP-Test de Giardia, un dels paràsits més freqüents en el sistema digestiu. Decidim realitzar també un test coprológic, un estudi de femta on observem grans quantitats de Isospora Felis, un altre tipus de paràsit intestinal molt freqüent en gatets.

                    3 Isopora Felis

Teníem les causes de diarrea, però faltava saber la causa del quadre ulceratiu en boca i de la conjuntivitis. Per a això, vam recollir una mostra per a fer una prova de biologia molecular general. Aquesta prova - realitzada mitjançant real-time PCR en mucosa conjuntival, faríngia i oral - consisteix a buscar material genètic de 5 tipus d'agents infecciosos diferents: Bordetella Bronchiseptica, Chlamydia felis, Herpesvirus felí,Mycoplasma i Calicivirus felí, que són els que estan susceptibles de causar el quadre.

A l'espera dels resultats, comencem tractament per a casa amb antiinflamatori, antibiòtic d'ampli espectre, antiparasitari i probiótics per a alleujar el seu malestar. El tractament contra els paràsits es va administrar també als seus dos germans, ja que presentaven simptomatologia lleu.

La prova va resultar negativa per als agents Bordetella Bronchiseptica, Chlamydia felis, Herpesvirus felí i Mycoplasma felí però positiva per al Calicivirus felí. Aquest últim és un virus molt comú en gats. És especialment perillós en gatets ja que afecta la seva capacitat per a menjar, és contagiós i resistent en l'ambient.

En la següent visita de control, observem que Ginger s'havia recuperat satisfactòriament.

Gràcies al tractament instaurat precoçment, la simptomatologia clínica havia desaparegut. Ginger havia guanyat pes, les úlceres linguals havien desaparegut, així com les diarrees.

Aquest tipus de procés és relativament freqüent en gatets, sobretot d'aquells rescatats del carrer i/o que els seus progenitors o gats de la seva comunitat no segueixen controls veterinaris.

Des de Clot Veterinària, agraïm a la persona que els va acollir la seva implicació. La seva ràpida actuació va permetre proporcionar un futur a aquests 3 germans rescatats