Cas d'èxit: DANA

2019-11-20

Extracció d'un cos estrany a l'estómac de la mascota

Mascota: Dana. Femella, mix de Jack Rusell. 2 anys d'edat.

La Dana és una gosseta de 2 anys d'edat que ve a visitar-nos a la nostra consulta de Clot Veterinària de Barcelona amb un quadre de vòmits esporàdics. Els seus propietaris, preocupats, ens comenten que la Dana sempre han tingut molt bona salut i és una cosa atípica en ella. La seva família està sempre pendent que tingui al dia totes les seves vacunes, les desparasitacions i són molt atents amb ella.

El problema és que la Dana és molt curiosa i sempre vol saber a què fa olor i de què té gust qualsevol cosa que tingui al seu voltant o es creui als seus passejos. 

D'acord amb la història clínica, després de realitzar una anamnesi completa i un examen físic, decidim fer-li una radiografia d'abdomen i vam localitzar la causa dels vòmits! A la radiografia observem la presència d'un cos estrany ubicat a l'interior de l'estómac. Aquest cos estrany era visible als raigs X, allargat, de pocs mil·límetres de gruix i d'alguns centímetres de llarg.

Donada la grandària del cos estrany, es decideix aplicar un tractament específic i esperar uns dies per veure si la Dana és capaç d'expulsar-ho amb el trànsit intestinal. Quan la gosseta torna a consulta, les radiografies de control ens mostren que l'espera no està tenint èxit i que el cos estrany es manté inamovible.

Decidim llavors fer una ecografia abdominal, amb la finalitat de poder veure en quina part de l'estómac es troba exactament el cos estrany, saber si ha causat lesions a la paret d'aquest òrgan i intentar conèixer la seva naturalesa. 

Malauradament, aquesta prova no mostra els resultats esperats, així que l'equip del nostre centre veterinari del Clot a Barcelona finalment sotmet a la Dana a una fibroendoscòpia del tracte digestiu superior. Gràcies a aquesta intervenció aconseguim extreure sense problemes el cos estrany, que era un imperdible! 

La fibroendoscòpia és una tècnica no invasiva i indolora que aporta uns resultats ràpids i eficaços, com en el cas de la Dana. La gosseta va tenir una recuperació molt favorable i en uns dies ja podia fer vida normal.

Ens alegra saber que la Dana segueix sent la gosseta curiosa i juganera que era abans de la intervenció!