Cas d'èxit: Dana

2019-12-03

Extracció d'un cos estrany a l'estómac de la mascota

Mascota: Dana. Femella, mescla de Jack Rusell. 2 anys d'edat.

La Dana és una gosseta de 2 anys d'edat que va venir a visitar-nos a la nostra consulta de Clot Veterinària de Barcelona amb un quadre de vòmits esporàdics. Els seus propietaris, preocupats, ens van comentar que la Dana sempre havia tingut molt bona salut i era una cosa atípica en ella. La seva família està sempre pendent que tingui al dia totes les seves vacunes, les desparasitacions i són molt atents amb ella.

El problema és que la Dana és molt curiosa i sempre vol saber a què fa olor i de què té gust qualsevol cosa que tingui al seu voltant o es creui als seus passejos. 

D'acord amb la història clínica, després de realitzar una anamnesi completa i un examen físic, vam decidir fer-li una radiografia d'abdomen i vam localitzar la causa dels vòmits. A la radiografia vam observar la presència d'un cos estrany ubicat a l'interior de l'estómac. Aquest cos estrany era visible als raigs X, allargat, de pocs mil·límetres de gruix i d'alguns centímetres de llarg.

Donada la grandària del cos estrany, es va decidir aplicar un tractament específic i esperar uns dies per veure si la Dana era capaç d'expulsar-ho amb el trànsit intestinal. Quan la gosseta va tornar a consulta, les radiografies de control ens van mostrar que l'espera no estava tenint èxit i que el cos estrany es mantenia inamovible.

Decidim llavors fer una ecografia abdominal, amb la finalitat de poder veure en quina part de l'estómac es trobava exactament el cos estrany, saber si havia causat lesions a la paret d'aquest òrgan i intentar conèixer la seva naturalesa. 

Malauradament, aquesta prova no ens va mostrar els resultats esperats, així que l'equip del nostre centre veterinari del Clot a Barcelona finalment va sotmetre a la Dana a una fibroendoscòpia del tracte digestiu superior. Gràcies a aquesta intervenció vam aconseguir extreure sense problemes el cos estrany, que era un imperdible! 

La fibroendoscòpia és una tècnica no invasiva i indolora que aporta uns resultats ràpids i eficaços, com en el cas de la Dana. La gosseta va tenir una recuperació molt favorable i en uns dies ja va poder fer vida normal.

Ens alegra saber que la Dana segueix sent la gosseta curiosa i juganera que era abans de la intervenció!