La higiene dels nostres gossos: mesures de prevenció davant el coronavirus

2020-05-01

Al ser una de les preguntes més freqüents a la nostra consulta, el primer punt que volem tractar és el de la higiene dels nostres gossos al tornar dels seus passejos habituals.

Partim de la base que no hi ha evidència que el SARS-*Cov-2 pugui transmetre's perquè el pelatge del nostre gos hagi entrat en contacte amb el virus -per trepitjar un esput al carrer, fregar-se amb alguna superfície contaminada, rebre carícies d'algú portador del virus... -. El pèl dels gossos és altament fibrós i porós, convertint-lo en un via de transmissió altament improbable.

Malgrat això, el nostre equip veterinari recomana que, com a mesures de prevenció, netegem coixinets, cua, cos i musell a l'entrar en el nostre domicili.

Per això, des de Clot Veterinària proposem els següents mètodes:

  • tovalloletes higièniques i/ o desinfectants específiques per a gossos, respectuoses amb el seu ph. Addicionalment, podem incloure una lleugera polvorització de la nostra solució hidroalcohòlica habitual en les tovalloletes que no incloguin desinfectant en la seva composició.

  • Solució sabonosa obtinguda a partir d'un xampú/ sabó caní. Més enutjós però simula la rentada de mans en humans.

Aquestes mesures es dirigeixen a la solubilització del virus que es requereixen per a inactivar-lo

D'altra banda, desaconsellem:

  • aplicació de solucions hidroalcohòlicas directament sobre la pell i pelatge del nostre gos.

  • Solucions de lleixiu diluïdes en aigua.

Totes dues mesures poden posar en perill la composició natural de la capa epidèrmica dels nostres companys i no han demostrat ser mesures més eficaces que les anteriors.

Finalment, recorda rentar-te les mans com faries habitualment.

Aquests dies hem d'evitar que altres persones acariciïn al nostre gos i el mateix hem d'aplicar-nos nosaltres mateixos cap als gossos dels altres. En cas de contacte creuat, és una bona idea preguntar a l'altre propietari si està aplicant mesures d'higiene amb el seu animal en arribar a casa. Una pregunta com aquesta pot permetre'ns transmetre una informació valuosa i útil a persones que potser no han tingut l'oportunitat d'informar-se sobre aquest tema.

En aquests dies de sobreinformació és totalment normal tenir dubtes. Per això ara, més que mai , confia en el teu veterinari per mantenir la bona salut de tota la teva família.