La importància de la desparasitació

2019-09-26

La desparasitació de les nostres mascotes ha de ser imprescindible durant tota la vida de l'animal, ja que els paràsits poden afectar negativament la seva salut, fins i tot poden transmetre als éssers humans i als altres animals.

Normalment desparasitar als nostres companys a la primavera i estiu, però és igualment important desparasitar en els mesos de tardor. Les altes temperatures d'aquests mesos i les pluges fan que els paràsits es propaguin i les mascotes estiguin exposades a patir les picades de puces, paparres i el mosquit flebòtom, transmissor de la leishmània.

La desparasitació interna i externa consisteix a impedir el contacte de la mascota amb els paràsits o, si ja està contagiat, eliminar-lo.

Al mercat hi ha un bon nombre de productes específics per desparasitar a les nostres mascotes. Comptant sempre amb el consell dels professionals del nostre centre veterinari del Clot de Barcelona, ​​podrem triar el més efectiu i que més s'adapti a les seves necessitats.

Els paràsits a la nostra mascota poden ser interns o externs. Els paràsits interns són els que viuen a l'interior del cos de l'animal, sobretot a l'intestí.

Poden ser de dos tipus:

  • Cucs plans (Cestodes Tenies)
  • Cucs rodons (Nematodes)

Els cucs produeixen símptomes, dels quals els més habituals són les alteracions gastrointestinals (vòmits, diarrees, hemorràgies). No obstant això, l'Echinococcus granulosus no produeix símptomes en l'animal, però els ous que són eliminats en la seva femta poden resultar perillosos si són ingerits per humans o per altres animals. La larva s'enquista produint quists hidatídics, normalment en el fetge, i implicant greus desordres. 

Poden produir obstruccions intestinals, anèmies i fins i tot alteracions nervioses en infestacions molt severes. 

Els paràsits externs els trobem a l'exterior de l'animal, sovint de forma visible. Els més freqüents són:

  • Paparra: és un àcar que s'alimenta de la sang del seu hoste. Roman enganxada a ell mentre s'omple, un cop sadollada, es desprèn. En l'animal produeix pruïja i dermatitis. Pot transmetre greus malalties com la'Ehrlichiosis que produeix epistaxis (hemorràgia nasal) que en estadis greus podria resultar mortal per a l'animal. 
  • Puça: és un petit insecte saltador que s'alimenta de sang. La seva picada produeix una molesta coïssor. La seva saliva pot donar lloc a reaccions al·lèrgiques que produeixen erupcions cutànies més o menys importants en funció de la intolerància.
  • Mosquit: és un molest insecte que pot causar a la nostra mascota malalties greus, fins i tot de vegades mortals malalties com la Leishmaniosi i la Filariosi. 

Encara que ha de ser el professional de la nostra clínica veterinària del Clot a Barcelona qui ens indiqui els tractaments i pautes, segons l'espècie, la mida i l'edat de l'animal, comentem els tractaments de prevenció més habituals en animals sans: 

Mascotes adultes

  • Per a paràsits interns generalment s'aplica el tractament durant tot l'any, cada 3 mesos. Habitualment serà mitjançant un comprimit, pipetes o injectables. 
  • Si, per contra, són paràsits externs, tant la posologia com la durada del tractament varia segons el producte escollit. El normal és aplicar des de l'inici de la primavera fins al final de la tardor. Els formats habituals solen ser esprais, pipetes, pastilles i collarets.

Cadells

  • Són especialment vulnerables als paràsits, poc després de néixer, se'ls ha de desparasitar de cucs intestinals i de protozous. Passats uns mesos, es pot iniciar la desparasitació externa tenint cura amb el tipus de producte per la toxicitat d'aquests.

En qualsevol cas, és convenient seguir la pauta i les indicacions que ens vagi marcant des de Clot Veterinària de Barcelona.

Protegeix a la teva mascota dels paràsits amb els consells i productes de la nostra clínica veterinària del Clot a Barcelona.