Malalties vectorials

2019-02-19

Les Malalties Vectorials són aquelles produïdes per una gran varietat d'agents infecciosos (bacteris, virus i paràsits) que es transmeten per mitjà d'insectes que actuen com a transmissors o com a part del cicle vital de l'agent. Entre ells tenim les paparres (que no són insectes si no artròpodes), polls, puces i dípters (mosquits, flebòtoms i mosques). 

Aquest tipus de malalties són molt importants perquè: 

 • Poden ser molt patògens.
 • La transmissió és impredictible.
 • El diagnòstic i control són difícils. 
 • Els símptomes són molt diversos i solen desenvolupar-se després d'un llarg període d'incubació. Significa que pot arribar a passar molt temps des que l'animal pateix la picada fins que apareixen els primers síntomas. Se'ns oblida que el gos va tenir paparres l'estiu passat o que vam estar de vacances en una zona amb molts mosquits, per exemple. 
 • Els símptomes no són específics, poden recordar-nos a multitud d'altres patologies. 
 • Els animals poden actuar com a reservoris, és a dir, no pateixen la malaltia però tenen l'agent patògen al seu interior, de manera que poden actuar com a focus d'infecció per a altres animals. 
 • Algunes d'aquestes malalties són Zoonosis, és a dir, poden transmetre als humans à Leishmaniosi, Dirofilariosis, Borreliosis, Ricketsiosis i Bartonellosis .

La situació epidemiològica a Europa es veu influenciada per: 

 • Els canvis climàtics i ecològics. 
 • La normativa regional i nacional en el maneig de gossos i gats abandonats. 
 • L'augment de desplaçaments dels animals de companyia.

Avui dia a Europa tenim una sèrie de malalties que s'anomenen emergents bé per l'augment de la importació d'animals infectats, bé perquè els vectors es desplacen i s'estableixen en zones que anteriorment no eren endèmiques, és a dir, no presentaven casos d'aquestes malalties. 

Exemple: Gossos adoptats a Alemanya, han fet que aparegui la leishmaniosi allà. Ha estat un repte per a la professió veterinària perquè no es trobava entre les malalties endèmiques (típiques) de la zona. 

Una altra causa important de l'aparició d'aquestes malalties són els animals salvatges, que actuen com a reservoris. 

Les malalties transmeses per vectors només es poden controlar de forma eficaç si coneixem els agents patògens i als seus vectors. 

Consideracions sobre l'estat de salut de la mascota i el tipus de vida


Els animals necessiten una cura individualitzat i adaptat a les seves necessitats. L'edat i l'estat general de salut de l'animal són importants, així com la seva història clínica i la seva procedència.

Algunes races o individus presenten una predisposició genètica a desenvolupar determinades malalties (Leishmaniosi). Hi ha malalties concomitants (que apareixen al mateix temps) que poden predisposar o agreujar malalties transmeses per vectors (insuficiència cardíaca, limfoma, quimioteràpia).

Medi Ambient 

Els gossos i gats que viuen en col·lectivitats o els animals que viuen a l'exterior tenen major risc d'adquirir malalties transmeses per vectors. 

El risc de transmissió també depèn de diverses condicions locals com el microclima i la topografia local. 

Nutrició

Una nutrició inadequada afavoreix l'aparició de nombroses malalties, entre elles les de transmissió vectorial. 

Lloc de Residència i Desplaçaments 

Els animals que viuen o viatgen a una zona endèmica de certes malalties tenen més risc de patir-les. exemples: 

 • Animals que van de vacances amb els seus amos 
 • Canvis de residència 
 • Viatges a exposicions canines i felines 
 • Animals que passegen pel camp, etc. 

Mesures de prevenció

En el nostre centre veterinari del Clot a Barcelona et donem algunes pautes per ajudar-te a protegir a la teva mascota contra les malalties vectorials:

 • Consulta al nostre equip de veterinaris per informar-te sobre els paràsits perquè puguis actuar de forma responsable respecte a la vida de la seva mascota i d'altres animals i persones de la comunitat.
 • S'han de prendre mesures per protegir els animals de companyia de les infeccions per paràsits. El test de detecció, vacunes o xarops, pipetes i collar són algunes de les mesures preventives que pots prendre.
 • Les mascotes han de ser protegides dels riscos associats als viatges i les seves conseqüències. Viatjar amb mascotes té el potencial de canviar situacions epidemiològiques amb l'exportació o importació d'espècies de paràsits no endèmiques.

A Clot Veterinària de Barcelona t'informem sobre els riscos d'infecció i malalties provocades pels diferents paràsits i les mesures de control, i aconsellem fer les proves diagnòstiques adequades per determinar l'estat de l'animal respecte a les possibles enfermetats per començar com més aviat el millor tractament .


Contacta amb nosaltres al 933 405 554 o vine a veure'ns. T'assessorarem.